Telefon

0733959380

Email

rezervari@govindaspa.ro

Orar

Luni - Vineri: 9:00 - 18:00

Meloterapia era cunoscută încă din antichitate, ea fiind folosită în acele timpuri pentru a-i încuraja pe cei care plecau la luptă, iar în papirusurile medicale egiptene care datează de acum 2.600 de ani se menţionează incantaţiile ca remedii pentru sterilitate, dureri reumatice şi muşcături de insecte. În secolul I d.H., această modalitate de vindecare a bolilor a devenit foarte folosită, vestitele şcoli din Padova şi Salermo introducând cursuri despre această tehnică în programul de formare a medicilor. Marii compozitori ai lumii au creat opere care au un efect demonstrat şi incontestabil în ameliorarea stărilor de panică, oboseală interioară, nervozitate şi stres. Ţinând cont de faptul că viaţa noastră de zi cu zi este caracterizată de tensiuni permanente şi stres, meloterapia acţionează ca un tratament care ne ajută să ne menţinem sănătatea, măcar în ceea ce priveşte aspectul psihologic al problemei. Pentru liniştire sau în situaţii stresante, ascultaţi cel mai bine muzică clasică, melodii romantice sau cântece de inimă albastră. Dacă vreţi să scăpaţi de emoţiile unui examen sau ale unui interviu important, puteţi alege şi o muzică mai animată. Însă cel mai bine este să ascultaţi pur şi simplu discul preferat şi stresul dispare imediat. Puteţi alege şi o combinaţie de aromoterapie (câteva picături de ulei parfumat într-o lampă specială) şi o muzică adecvată.

La copiii care sufera de autism, de exemplu, s-a constatat ca stimulii sonori diminueaza anxietatea legata de realitatea exterioara, amelioreaza comportamentul socio-afectiv si creste increderea in sine. In mod asemanator, la copiii cu dificultati de vorbire, muzica si cantecele contribuie la ameliorarea articularii cuvintelor.

Recomandări muzicale

Studiile de psihologie efectuate până acum în diverse laboratoare de cercetare au permis elaborarea următoarelor recomandări:

pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven şi Uvertura operei Parsifal de Wagner.

pentru destindere psihică şi relaxare: Sonata pentru flaut, alto şi harpă şi Clar de lună de Debussy, Nocturnele lui Chopin şi Apocalipsa animalelor de Vanghelis.

pentru combaterea oboselii şi surmenajului: “Poemul simfonic Vltva de Smetana” şi “Dimineaţa” de Grieg

pentru tratarea stărilor depresive: Carnavalul de Dvorak.

pentru calmarea stărilor de agitaţie: Oda bucuriei de Beethoven şi Corul pelerinilor de Wagner.

pentru tratarea nevrozei astenice şi a tulburărilor vegetative: Mica serenadă şi Simfonia nr. 41 de Mozart.

pentru calmarea marilor suferinţe care apar în urma unor întâmplări tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak şi Patetică de Ceaikovski.

pentru relaxare: Claude Debussy – Sonata pentru pian şi harpă, Nicolo Paganini – Concertul nr. 4 în Re Minor, Piotr Ilici Ceaikovsky – Uvertura operei “Frumoasa din pădurea adormită”.

pentru linişte interioară: Ludwig van Beethoven – Concertul imperial nr. 5 (Adagio din sonata pentru violoncel şi orchestra în sol minor), Franz Schubert – „Rosamunda” şi „Ave Maria”, Piotr Ilici Ceaikovsky – „Lacul lebedelor”, Robert Schumann – „Reverie”, Wolfgang Amadeus Mozart – Concert nr. 21 pentru pian şi orchestră.

pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale: Wolfgang Amadeus Mozart – „Don Juan”, Franz Lizst – „Rapsodie maghiară”.

pentru surmenaj intelectual: Johann Sebastian Bach – „Fugile”.

pentru ameliorarea durerilor fizice: Ludwig van Beethoven – „Pastorala“, Maurice Ravel – „Bolero“, Frederick Chopin – Concert nr. 1 în Mi Minor.

pentru stimularea şi energizarea organismului: Giuseppe Verdi – Marşul din opera „Aida”, Johann Sebastian Bach – Brandenburgicele.

Cercetari mai ample au demonstrat ca fiecare nota muzicala are o frecventa specifica de vibratie care influenteaza anumite zone ale corpului uman ori determina anumite reflexe in organism. In acest sens medicina holistica recomanda ascultarea unei muzici in care predomina nota vindecatoare).

DO – este folosita in circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Guverneaza colonul, gatul, genunchii si nasul.

RE – este folosita in astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, letargie si apatie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul picioarele si limba.

MI – este folosit in constipatie, indigestie, flatulenta, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala.

FA – este folosita in guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele.

SOL – este folosit in laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator.

LA – este folosita in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru la baza coloanei.

SI – este folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.

Modalitati practice

Intinsi, alegem un fond muzical adecvat, linistitor, confortabil. Intram treptat intr-o profunda stare de relaxare lasand muzica sa ne cuprinda fiecare celula a corpului. O ascultam cu atentie focalizata. Dupa un timp, cand procesul se desfasoara de la sine constientizam prezenta noastra absoluta aici si acum. In aceasta prezenta ascultam acum muzica dintre sunete.

Nu tonurile care creaza muzica ci o esentializare a ei, dincolo de ele insasi, in spatiile dintre sunete. Aceasta ne va introduce intr-o stare de relaxare foarte profunde pe fondul unei observatii clare si perfecte, comparabila cu starile celebrale gamma. Acum poate fi resimtita o profunda si placuta regenerare fizica si poate fi surprinsa modalitatea de actiune a undelor muzicale care actioneaza in corp.

Preţ/şedinţă: 80 lei 45 min